လူအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အသက္အရြယ္ ရလာတဲ့အခါ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ေလ့ရွိတတ္ၾကပါတယ္။ စာေရးသူကိုယ္တိုင္ ေခါင္းေတြကိုက္ျပီး ဇက္ေၾကာေတြ တက္လို႔ ေဆးခန္းသြားျပတဲ့အခါ ေသြးတိုးရွိေနေၾကာင္းကို ပထမဆံုး သိရပါတယ္။
ေသြးတိုးေဝဒနာရွင္မ်ားအေနနဲ႔ မိမိကိုယ္တိုင္ အလြယ္တကူ ေဖာ္စပ္ျပီး စားသံုးႏိုင္တဲ့ ေဆးနည္းတစ္ဖံုကို စာေရးသူကိုယ္တိုင္ ေဖာ္စပ္စားသံုးခဲ့ျပီးမို႔ ေသြးတိုးေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ကိုယ္ခ်င္းစာစိတ္ထားျပီး ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ေဆးနည္းမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ဘုမၼရာဇာျမစ္
ဥႏွဲျမစ္
ငုျမစ္
နႏြင္းစိမ္း
ဆင္တံုးမႏြယ္
၄င္းေဆးအမည္ ၅-မ်ိဳးကို ဆတူယူ၍ ညက္ေအာင္ အမႈန္႔ႀကိတ္ျပီး ပ်ားရည္နဲ႔ ေတပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရြးေစ့ခန္႔အရြယ္ အလံုးကေလးမ်ား လံုးထားပါ။
ေသြ႔သြားေအာင္ ေဆးလံုးမ်ားကို ေနေရာင္ျပျပီး ပုလင္းထဲထည့္ျပီး ေလလံုေအာင္ ပိတ္ထားပါ။ နံနက္-တစ္လံုး၊ ညပိုင္း-တစ္လံုး ေန႔စဥ္ေသာက္သြားပါက ေသြးတိုးေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မယ္။

ကိုယ္တစ္ျခမ္း ေသျခင္းႏွင့္ အထိုင္အထ ခက္ခဲတဲ့ ေဝဒနာရွင္မ်ားလည္း စြဲစြဲျမဲျမဲ စားသံုးေပးပါက သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါတယ္။ ေရာဂါေပ်ာက္တဲ့အခါ ေန႔စဥ္ စားသံုးဖို႔ မလိုအပ္ေတာ့ဘဲ တစ္ခါတစ္ရံမွသာ စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။

ေသြးတိုးအတြက္ ေနာက္တစ္နည္း---
ေသြးတိုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသြးတက္ျပီး အခံရခက္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ဒန္႔သလြန္ပင္မွ တမာေစးလိုထြက္ေနတဲ့ အေစးကို မန္းက်ည္းေစ့ (၂-ပဲသားခန္႔) စားေပးပါကလည္း ေသြးေပါင္က်ျပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္းသြား ပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္အေစးကို အပင္မွ ခ်က္ခ်င္း ခြါယူတဲ့အေစးကသာ ပိုျပီး အာနိသင္ ေကာင္းပါတယ္။ အေစးကို ခြါယူျပီး ေဆာင္ထားရင္လဲ ရပါတယ္။
မိမိအိမ္မွ ဒန္႔သလြန္ပင္ကိုျဖစ္ေစ၊ မိမိအိမ္မွာ မရွိခဲ့ရင္ အိမ္နီးဝန္းက်င္မွ ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ားကို ျဖစ္ေစ၊ ပိုင္ရွင္ကို ေျပာျပခြင့္ေတာင္းျပီး အေစးမ်ား ထြက္လာေအာင္ ပင္စည္ကို ဓားနဲ႔ အနည္းငယ္ ထစ္ထားဖို႔ လိုပါတယ္။
ဒါမွသာ လိုအပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ဒန္႔သလြန္အေစးကို အလြယ္တကူ ရႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္အရြက္နဲ႔ အသီးမ်ားကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးက်ေစတဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိေၾကာင္းကိုေတာ့ အားလံုးသိရွိၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒန္႔သလြန္အေစးရဲ႔ အက်ိဳးအာနိသင္ထူးကိုေတာ့ လူသိနည္းၾကပါေသးတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္တဲ့ ဒန္႔သလြန္အေစးက အသီးနဲ႔အရြက္မ်ားထက္ ပိုျပီး အစြမ္းထက္ေၾကာင္း ေကာင္းမြန္ေၾကာင္းကို ဘဝတူေသြးတိုးေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

မင္းတပ္ ဦးေအာင္ခင္

Posted by စိမ့္စမ္းေရ on Tuesday, June 19, 2012