ကြ်ႏု္ပ္တို႔ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သံဓာတ္ မရွိရင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အေရးႀကီးဆံုးလို အပ္တဲ့ ပ႐ိုတင္းတစ္မ်ိဳး ဟီမိုဂလို ဘင္လည္း ရွိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ေသြးနီဥေတြဟာ ေသြးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေပၚေစသလို ဟီမိုဂလို ဘင္ ဟာ ေသြးနီဥေတြကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဟီမိုဂလိုဘင္ရဲ႕အလုပ္ဟာ အဆုတ္ထဲမွ ေအာက္ဆီဂ်င္ေတြကို သယ္ေဆာင္ျပီး ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခု လံုးသို႔ ပို႔ေပးပါတယ္။ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မယ္ဆိုရင္ ဟီမိုဂလိုဘင္ လည္းေလ်ာ့နည္းသြားၿပီး ဦးေႏွာက္နဲ႔ ၾကြက္သားေတြကိုေရာက္ ရွိလာ မယ့္ေအာက္ဆီဂ်င္ လည္း ေလ်ာ့နည္းသြားပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ေခါင္းကိုက္တာ၊ ေမာပန္းတာ၊ အသက္႐ွဴ မဝတာေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။

သံဓာတ္ကို ဘယ္သူေတြ လိုအပ္ပါသလဲ

အမ်ိဳးသားေတြအေနနဲ႔ သူတို႔ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာ သံဓာတ္ေတြကို ျပည့္ျပည့္ဝ၀ သိုေလွာင္ထားႏိုင္ေပမယ့္ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာမူ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕ တဲ့ေနတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ႔ သံဓာတ္ပမာဏကို သာမန္ထက္ မ်ားစြာလိုအပ္ ပါတယ္။ပံုမွန္ဓမၼတာ လာတဲ့ အမ်ိဳးသမီး တစ္ေယာက္ဟာ အမ်ိဳးသားတစ္ေယာက္ထက္ သံဓာတ္ပမာဏ ႏွစ္ဆ ပိုမိုလိုအပ္ပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္စားသူ၊ ကေလးငယ္နဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ဖို႔ အစာေလွ်ာ့စားသူေတြဟာ သံဓာတ္လံုလံုေလာက္ေလာက္ ရရွိဖို႔ ခက္ခဲပါတယ္။

သံဓာတ္ႏွင့္ စာသင္ၾကားမႈျပႆနာ

ႀကီးထြားေနတဲ႔ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ အာရံုစူးစိုက္မႈနဲ႔ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ႔တာဟာ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္လို႔ Kansas ေဆးတကၠသိုလ္ေသြး ဌာနအႀကီး အကဲျဖစ္သူ ေဒါက္တာဂ်ိမ္းစ္က ေျပာပါတယ္။

ကေလးငယ္ေတြမွာ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္ စာသင္ရာမွာလည္း စိတ္ဝင္စားမႈ နည္းသြားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ သံဓာတ္အနည္း ငယ္ခ်ိဳ႕တဲ့ ရင္ေတာင္မွ သံဓာတ္လံုလံုေလာက္ေလာက္ရသူေတြထက္ မွတ္ဏ္နည္းပါးၿပီး စာသင္ၾကားရာမွာ ေႏွးေကြးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ သံဓာတ္ အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ ကြ်ႏု္ပ္တို႔က်န္းမာဖို႔အတြက္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖို႔လိုၿပီး ျပည့္ဝဆီေတြ ေရွာင္ရွား ရမယ္လို႔ သိထားၾကပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ သံဓာတ္အေၾကာင္းေျပာရာမွာ ဒီလိုျပဳလုပ္တာ ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွ သံဓာတ္ေတြ ခ်ိဳ႕တဲ့သြားတတ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြ အရျပင္းထန္ တဲ့ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာနဲ႔ ေခြ်းထြက္လြန္တာေၾကာင့္ သံဓာတ္ဆံုး႐ံႈးသြားတတ္ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ျပည့္ဝ ဆီေတြ ျပည့္ဝေနတဲ့ အသားေတြ မွာလည္း သံဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းအမ်ားအျပားလုပ္တာနဲ႔ အသားေတြေရွာင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွ သံဓာတ္ ရရွိမႈ လည္း နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။

ကြ်ႏု္ပ္တို႔ဟာ သံဓာတ္ကို လံုလံုေလာက္စားေနေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္မွ သံဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈဟာ လံုေလာက္မႈရွိႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ သံဓာတ္ကို စုပ္ ယူႏိုင္မႈဟာ သူနဲ႔အတူ တြဲစားတဲ့အစားအစာေပၚမွာ မူတည္ပါတယ္။ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကို လႊမ္းမိုးေသာ အခ်က္မ်ား - ဗီတာမင္စီဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ ပမာဏကို ႏွစ္ဆျမင့္မားေစပါတယ္။ သင္စားတဲ့အစာနဲ႔အတူ လိေမၼာ္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္၊ စေတာ္ဘယ္ရီ သီး ဒါမွမဟုတ္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးပါ ထည့္စားမယ္ဆိုရင္ သံဓာတ္ရရွိမႈ မ်ားသြားႏိုင္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ င႐ုတ္စိမ္းပြသီး၊ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြမွာလည္း ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ - သံဓာတ္ အားျဖည့္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ ေကြကာကို စားေပးပါ။ - သံနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဒယ္အိုး၊ ဟင္းအိုးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ပါ။ ဥပမာအားျဖင့္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး ႏွစ္ခြက္တစ္ဝက္စာကို သံအိုးနဲ႔ သံုးနာရီခန္႔ခ်က္ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ သံဓာတ္ရရွိမႈဟာ သံုးမီလီဂရမ္ကေန ၈၈ မီလီဂရမ္ထိ ရရွိသြားႏိုင္ၿပီး ဒီပမာဏဟာ အမ်ိဳးသားတစ္ေယာက္နဲ႔ ေသြးဆံုးၿပီးအမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္ရဲ႕ ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္ပမာဏရဲ႕ ရွစ္ဆ ပိုမိုရရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ - အနီေရာင္အသားစားပါ။ သူတို႔မွာ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

အနီေရာင္ အသားပမာဏ အနည္းငယ္ စားတာဟာ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးရရွိၿပီး ငါးဟင္းနဲ႔ ၾကက္သားဟင္း စားသလိုမ်ိဳး ကယ္လိုရီအဆင့္သာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ - အမဲသား၊ သိုးသား၊ ဆပ္သား၊ ၾကက္သားနဲ႔ ငါးစားတာဟာလည္း တျခားအစာ ေတြနဲ႔စာရင္ သံဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္မႈ ေလးဆ ပိုမ်ားပါတယ္။ - သင့္အစာနဲ႔အတူ ေကာ္ဖီနဲ႔လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါနဲ႔။ လက္ဖက္ရည္ေသာက္တာဟာ သံဓာတ္စုပ္ယူ မႈ ကို ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေလွ်ာ႔ခ်ႏိုင္ၿပီး ေကာ္ဖီအေနနဲ႔မူ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ ၃၉ ရာခုိင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းႏိုင္ပါတယ္။

ref ( http://www.zwekapinmyae.com/profiles/blog/show?id=2879352%3ABlogPost%3A624996&xgs=1&xg_source=msg_share_post )

Posted by စိမ့္စမ္းေရ on Monday, June 4, 2012