ဒန္႔သလြန္ပင္ ( Moringa oleifera Lamk ) အေႀကာင္း သိေကာင္းစရာ .......






ဒန္႕သလြန္ သည္ အနည္းငယ္ ခ်ိဳ၍ ဖန္ေသာ အရသာ ႐ွိ၏။ ထက္ျမက္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ ေလ၊ သလိပ္၊ သည္းေျခကုိ္ ႏိုင္၏။ အပူနာ၊ အဖ်ဥ္း၊ ဂူလံုး အေၾကာ အျခင္ ၊ ေရာင္ရမ္းနာ တို႕ကုိ ႏိုင္၏။ မ်က္စိ ကို အက်ိဳးျပဳ၏။

ဒန္႕သလြန္႐ြက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲ ေကာျမစ္၊ မိႆလင္ ဟင္းခါး ခ်က္ေသာက္ ေသာ္ ရာသီထိမ္ ျခင္း ေပ်ာက္၏။ ဒန္႕သလြန္ ႐ြက္ကုိ ၃ ခြက္ တစ္ခြက္တင္ ဟင္းခ်ိဳ အျဖစ္ ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ေသြးတိုး က်၏။ ဒန္႕သလြန္ ျမစ္ကုိ ထုေထာင္း ႀကိတ္ေျခ၍ အရည္ကုိ ညွစ္ကာ စားပြဲဇြန္း ႏွင့္ တစ္ဇြန္း ခန္႕ ေသာက္က အသံ၀င္ အသံကပ္ လည္ေခ်ာင္းနာ ေပ်ာက္၏။

ဒန္႕သလြန္ ျမစ္ႏွင့္ မုန္ညင္းေစ့ အမွ် ေပါင္းစပ္၍ ေရာႀကိတ္ၿပီး ေရတြင္ ၂ နာရီ ေက်ာ္မွ် စိမ္ကာ တစ္ခါေသာက္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္ေန႕ ၃ ႀကိမ္ေသာက္ က အစာ မေၾက ၀မ္းေဖာ ၀မ္းေရာင္ ေပ်ာက္၏။ ဒန္႕သလြန္ ျမစ္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း မွန္မွန္ ေသာက္ေသာ္ ၀မ္းတြင္း သက္တန္႕ ေပ်ာက္၏။

ပန္းနာ ေရာဂါ အတြက္ ဒန္႕သလြန္ ျမစ္ကုိ ႀကိတ္၍ ရေသာ အရည္ကို ခ်င္းေရႏွင့္ ေရာေသာက္ ရ၏။

ဒန္႕သလြန္ ျမစ္မႈန္႕ႏွင့္ ပရႏၷ၀ါ ျမစ္မႈန္႕ ဆတူကို အုန္းႏို႕ ပ်ားရည္ တို႕ႏွင့္ ေရာစပ္ ခ်က္ၿပီး နံနက္ ည တစ္ဇြန္း စီ ေသာက္ေသာ္ အားအင္ ျပည့္ျဖိဳး ခြန္အား တိုး၍ အသက္ ႐ွည္ေစ၏။ အျမစ္ ကုိႀကိတ္၍ စည္းေပးေသာ္ ေရာင္တင္းျခင္း ေပ်ာက္၏။ အျမစ္ ႀကိတ္ညွစ္ ရည္ကုိ ႏို႕ႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
— with Aye Kyithar.

Posted by စိမ့္စမ္းေရ on Friday, January 11, 2013

0 comments

Post a Comment