ေတာင္ၾကာကေလးပင္။




ေရွးေခတ္ ဂရိလူမ်ိဳးေတြ အသံုးျပဳ ခဲ့တဲ့ ေဆးဘက္၀င္ အပင္တမ်ိဳး ျဖစ္တယ္။ ဥေရာပတိုက္မွာ စတင္ ေတြ႕ရွိခဲ့ ေသာ္လည္း ေနာက္ပိုင္း တကမၻာလံုး ပ်ံ႕ႏွံ႔ ေပါက္ေရာက္ ခဲ့တယ္။ ႏွစ္ရွည္ခံ အပင္ ျဖစ္ တယ္။ ေရစပ္စပ္မွာ စိုက္ပ်ိဳး ရတဲ့ အပင္ အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ၿပီး အစိမ္းေရာင္ ရွိတဲ့ အတြက္ အသုပ္အျဖစ္ စားသံုး ၾကတယ္။

အေရျပားက်န္းမာေရး။

ေနေရာင္ျခည္ ဒဏ္ ကေန ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တဲ့ အေရးႀကီး ဓာတ္သတၱိ ႏွစ္မ်ိဳး ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ အသား အေရကို ထိန္းသိမ္း ေပးတယ္။ အသက္ႀကီးမႈ ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚ လာတဲ့ အေရျပား ပ်က္ဆီးမႈ ကို ကာကြယ္ ႏိုင္တဲ့ ေသာ့ခ်က္ တခုလည္း ျဖစ္တယ္။ ၀က္ျခံ၊ ႏွင္းခူနာ အစရွိတဲ့ အေရျပား ေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ ကုသ ႏိုင္ၿပီး၊ အျခား အျဖစ္မ်ားတဲ့ အေရျပား ေရာဂါ ေတြကို ကုသရာမွာလည္း ကူညီ ေပးတယ္။

အဆိပ္အေတာက္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း။

ကင္ဆာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ ႏိုင္တဲ့ ပါ၀င္ ပစၥည္း ေတြထဲမွာ တခု အပါအ၀င္ ျဖစ္တယ္။ (Antioxidants) ျဒပ္ေပါင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းပိုင္း မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြ ပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးတယ္။ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတဲ့ ဆဲလ္ အရင္းအျမစ္ ကိုလည္း ရပ္တန္႔ ေပးတယ္။ အဲ့ဒီ့ ျဒပ္ေပါင္း ေတြ မွာ ဗီတာမင္ (C, A, E) နဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ အမ်ိဳးအစားေပါင္း ေျမာက္မ်ားစြာ ပါ၀င္တယ္။ ေတာင္ၾကာကေလးပင္မွာ ပါ၀င္ တဲ့ ဓာတ္သတၱိ ေတြဟာ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္။ အထူးသျဖင့္ေတာ့ ေဆး လိပ္ ေသာက္ျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚ လာတဲ့ ဆဲလ္ ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ ေပးတယ္။ အဆုတ္နဲ႔ လည္ ေခ်ာင္း ကင္ဆာ ခံစားေနရမႈ ကိုလည္း သက္သာ ေစတယ္။

အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ျခင္း။

ေတာင္ၾကာကေလးပင္ရဲ႕ အရြက္မွာ ပိုတက္စီယမ္ ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္းက ပိုေနတဲ့ ေရေတြကို ဖယ္ထုတ္ ေပးတယ္။ သူ႔မွာ အမွ်င္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိ တဲ့အတြက္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ အူသိမ္အူမမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အျခားေရာဂါ ေတြကို ကာကြယ္ ကုသ ေပးတယ္။ ေပါ့ပါး က်န္းမာတဲ့ ကိုယ္ခႏၶာကို ထိန္းသိမ္း ထားရန္ အတြက္ အစာေျခအဂၤါ စနစ္ ေကာင္းမြန္ရန္ အလြန္ အေရးႀကီးတယ္။ ဒီအပင္မွာ ပါ၀င္တဲ့ အိုင္ အို ဒင္း ဓာတ္ဟာ သိုင္းရိြဳက္ ဂလင္း ေကာင္းမြန္ ေစရန္ အကူအညီ ေပးတယ္။ သိုင္းရြိဳက္ ဆိုတာက ခႏၶာ ကိုယ္ ႀကီးထြားမူကို ထိန္းသည့္ ျဒပ္တမ်ိဳးကို ထုတ္ေပးေသာ အက်ိတ္ ျဖစ္တယ္။ (လည္မ်ိဳ ေရွ႕ ပိုင္း တြင္ တည္ရွိသည္)။ အဓိက အခ်က္ ကေတာ့ ေတာင္ၾကာကေလးပင္ဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ျဖစ္ပ်က္ ေနတဲ့ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းမြန္ မွန္ကန္ ေစရန္ ကူညီ ထိန္းသိမ္း ေပးတယ္။

အမွန္ေတာ့ ေတာင္ၾကာကေလးပင္ဟာ ဗီတာမင္ မ်ိဳးစံုကို ေပါင္းစု ေပးထားတဲ့ သဘာ၀ ေဆးဘက္၀င္ အရြက္လည္း ျဖစ္တယ္။

၁) ဗီတာမင္ ( A, K, D, E and several B )

၂) သံဓာတ္

၃) ပိုတက္ဆီယမ္

၄) ကယ္လ္စီယမ္

၅) ဂလူးလ္ကို႔စ္

၆) ပရိုတိမ္း

၇) အိုင္အိုဒင္း

၈) အမွ်င္ဓာတ္

၉) ဆာလ္ဖာ

စားသံုးပံု။

လတ္ဆတ္တဲ့ အရြက္ သို႔မဟုတ္ ရိုးတံကို ခူးယူၿပီး အစိမ္း စားသံုး ျခင္းဟာ အာဟာရဓာတ္ ပိုမို ရရွိေစတယ္။ အသုပ္ အျဖစ္ စားသံုး ႏိုင္သလို အသားညွပ္ ေပါင္မုန္႔ ထဲမွာလည္း ထည့္သြင္း စားေသာက္ ႏိုင္တယ္။ တႏွစ္ပတ္လံုး ခူးယူ စားသံုး ႏိုင္တဲ့ အပင္ ျဖစ္ပါတယ္........
...............................................................................................................


Posted by စိမ့္စမ္းေရ on Saturday, November 17, 2012

0 comments

Post a Comment