ႏွာရည္ဘာ့ေၾကာင့္ ယိုတာလဲ။



ေဒါက္တာ ရည္ညႊန္႔ေမ

ႏွာေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနဲ႔ အဆုတ္မ်ားျဖင့္ ဖြဲ႕စည္း ထားတဲ့ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း စနစ္

လမ္းတစ္ ေလွ်ာက္မွာ အတြင္းက လိုင္နင္ ခံထား တဲ့ အေျမႇးပါးအား ေခ်ာေမြ႕ ေနေစဖို႔နဲ႔

ကာကြယ္ဖို႔ အတြက္ ခြ်ဲရည္ ၾကည္ၾကည္ေလး လူတိုင္းမွာ ရွိရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ အေျမႇး

ပါးေလးမ်ား ေရာင္ရမ္း လာတဲ့ အခါ သို႔မဟုတ္ ကသိကေအာက္ မသက္မသာ ျဖစ္လာတဲ့ အခါ

မွာေတာ့ သူတို႔ဟာ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ခပ္ခြ်ဲခြ်ဲ ႏွာရည္ကို ထုတ္ေပးပါ ေတာ့တယ္။



ေနေကာင္းစဥ္တုန္းကခြ်ဲၾကည္ၾကည္ေလး ေတြဟာ အခုလို ခပ္ပ်စ္ ပ်စ္ ႏွစ္ႏွစ္ႀကီး ျဖစ္လာေတာ့

ေရာင္ရမ္းေနတဲ့

အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းက အေျမႇးပါးေတြနဲ႔ ေပါင္းၿပီး ႏွာေခါင္း ပိတ္တာတို႔၊ ေခ်ာင္းဆိုး

လာတာတို႔ ျဖစ္လာတဲ့ အျပင္ ႏွာေခါင္း ေပါက္မ်ားနဲ႔ နားေတြနဲ႔ ဆက္ ထားတဲ့ နား၊ ႏွာေခါင္းေပါက္

ျပြန္ေလးေတြထဲ ကိုပါ ထိုခြ်ဲပ်စ္ပ်စ္ အရည္ေတြ ဝင္လာၿပီ ဆိုရင္ ႏွာေစး ေလေလ နားေတြ

အူလာေလေလ ျဖစ္လာပါေတာ့တယ္။ ဒါ့အျပင္ နားအူတာ ျဖစ္ၿပီး မၾကာမီ နားေတြပါ ကိုက္ခဲ

နာက်င္ လာေစပါတယ္။ အခု ေျပာျပတဲ့ ေဝဒနာေတြဟာ ရက္ အနည္းငယ္ ၾကာသည္ အထိ

ခံစားရပါတယ္။

ႏွာရည္ပ်စ္ပ်စ္ဟာ အစိမ္းေရာင္၊ အဝါေရာင္ ေျပာင္းလာၿပီ ဆိုရင္ျဖင့္ အေအးမိၿပီ

သို႔မဟုတ္ တုပ္ေကြးျဖစ္ၿပီလို႔ ညႊန္းျပေနပါၿပီ။



အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းကို ေရာင္ရမ္းေစတဲ့ ပစၥည္းမ်ား

ပတ္ဝန္းက်င္ ေလထု ညစ္ညမ္းမႈ ရွိလာတဲ့အခါ ဥပမာ- ေန႔စဥ္ အျပင္ထြက္လို႔ ကားေတြရဲ႕

အိတ္ေဇာ ပိုက္ က မႈတ္ထုတ္လိုက္တဲ့ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္ပါတဲ့ ဓာတ္ေငြ႕ေတြ ႐ွဴမိလို႔၊

အခ်ိဳ႕ ေသာ ကားေဆး မႈတ္/ သုတ္တဲ့ ဓာတုေဆးေတြ ႐ွဴမိလို႔၊ ေလထဲမွာပါတဲ့ အမႈန္အမႊား၊

ပန္းဝတ္မႈန္ ေတြ၊ ဒါမွမဟုတ္ မိမိ အိပ္ခန္း အတြင္းက မသန္႔ရွင္းတဲ့ အမႈန္အမႊားေတြ၊

ေရခ်ိဳးခန္းထဲမွာ စိုထိုင္းၿပီး မိႈနံ႔ေတြ စသည္တို႔ ႐ွဴမိတဲ့ အခါ မွာလည္း ဓာတ္မတည့္ျဖစ္ၿပီး

ႏွာရည္ေလး တ႐ႈတ္႐ႈတ္ဟာ အေတာ္ၾကာၾကာ ျဖစ္လိုက္၊ ေကာင္း လိုက္၊ ေခ်ာင္းဆိုးလိုက္၊

လည္ပင္းေတြ ယားယားၿပီး တဟြတ္ဟြတ္ ဆိုးလိုက္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။



ရာသီ ဥတုအေျပာင္းအလဲမွာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေၾကာင့္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဗက္တီးရီးယား ပိုးေၾကာင့္ေသာ္ လည္း

ေကာင္း ကူးစက္ခံရၿပီး အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ ေရာင္ရမ္းကာ က်န္းမာေရး

ျပႆနာေတြ ျဖစ္လာပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ေသာ အစားအစာေတြ ျဖစ္တဲ့ င႐ုတ္သီးမ်ား၊ ခ်င္း (ဂ်င္း)၊

မဆလာ၊ င႐ုတ္ေကာင္း စတဲ့ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ အမ်ားႀကီး ပိုစားမိရင္လည္း

စားေနရင္းနဲ႔ ႐ွဴး႐ွဴး ရွဲရွဲ ႏွာရည္ ေတြယို ၿပီး စီးက်လာၾကတာကို ႀကံဳဖူးၾကမွာပါ။ တစ္ေနကုန္

ဘာမွမျဖစ္ဘဲ ေရွာက္သီးသုပ္ကို င႐ုတ္သီး စပ္စပ္ ေလးနဲ႔ စားၿပီး ဟင္းခါး ေသာက္သူေတြ

ပိုသိပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီလို ႏွာရည္ ယိုတာ မ်ိဳးကေတာ့ အသက္ ႐ွဴလမ္းေၾကာင္းမ်ား သန္႔ရွင္းေရး

လုပ္ေပးတာျဖစ္ပါတယ္။



ေခတၲခဏ ျဖစ္ၿပီး ျပန္ေကာင္းသြားမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ င႐ုတ္သီး

သိပ္စပ္လြန္းရင္ မ်က္စိထဲက မ်က္ရည္ေတြ ေတာင္ ထြက္က် လိုက္ပါေသးတယ္။ ႏွာ

ေတြလည္းပြင့္၊ မ်က္စိလည္း က်ယ္လာၿပီး ေနလို႔ ထိုင္လို႔ အေတာ္ ေကာင္းသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ထို႔အတူ ၾကက္ စြပ္ျပဳတ္ရည္ ပူပူေလးကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴခတ္ၿပီး ေသာက္တာဟာလည္း

ဒီသေဘာပါပဲ။

ျမန္မာ လူမ်ိဳးေတြ ကေတာ့ အေအးမိတဲ့ သူေတြကို ကင္ပြန္းခ်ဥ္ ဟင္းရည္

ဒါမွမဟုတ္ ေရွာက္သီးသုပ္ စပ္စပ္ ေလးနဲ႔ ဟင္းခါးကို ေကြ်းေလ့ ရွိပါတယ္။



ေဆးဖက္ဝင္ အပင္

အေနျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ဟာ သဘာဝ ေဆးျမစ္ေတြအျဖစ္

ႏွာရည္ယို တဲ့အခါ စားသံုးေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ C ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြ

ျဖစ္တဲ့ ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ မာလကာသီးတို႔ကို စားေပး ႏိုင္တဲ့ အျပင္

ကင္ပြန္း ခ်ဥ္နဲ႔ ငါးဟင္းရည္ေလးလည္း ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း

ၾကြက္သားေတြကို သန္စြမ္း က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေစတဲ့ ဗီတာမင္ A ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ေရာင္စံု

အသီးအႏွံေတြ အားလံုးလည္း စားေပး ႏိုင္ပါတယ္။



ဒါ့အျပင္ အသက္႐ွဴ ေလ့က်င့္ခန္းကို ေန႔စဥ္

မွန္မွန္ လုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။ ေယာဂနည္းျဖင့္ အသက္႐ွဴသြင္း၊ ႐ွဴထုတ္ ေန႔စဥ္ မွန္မွန္လုပ္မယ္

ဆိုရင္ ဝမ္းဗိုက္ ေလးေတာင္ ခ်ပ္ၿပီး အဆီခ်ေပး ႏိုင္ပါေသးတယ္။


ref: (facebook)

Posted by စိမ့္စမ္းေရ on Tuesday, July 31, 2012