By Good Health Originally posted
၁။ အုတ္ဂ်ဳံ
ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့နည္းေစဖုိ႔ သင့္မနက္စာကို ေျပာင္းလဲ႐ံုနဲ႔ ရႏုိင္ပါတယ္။ အုတ္ဂ်ဳံကို မနက္စာအျဖစ္ စားေပးတာက ေျခာက္ပတ္အတြင္း ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီ(LDL) ၅ ဒသမ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့ နည္းေစပါတယ္။ အုတ္ဂ်ဳံမွာပါဝင္တဲ့ ဘီတာ-ဂလူတန္က ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို စုပ္ယူၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကေန စြန္႔ထုတ္ေပးပါတယ္။
၂။ ဝိုင္နီ
စပ်စ္သီးက ထုတ္လုပ္တဲ့ ဝိုင္နီက ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဝိုင္နီမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) ကို ၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ဆယ္လ္မြန္ငါးႏွင့္ အဆီမ်ားေသာ ငါး
အိုမီဂါ-၃ အဆီက က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳတဲ့ အံ့ၾသဖြယ္ သဘာဝ အစားအစာတစ္ခုပါ။ အိုမီဂါ-၃ အဆီက ႏွလံုးေရာဂါ၊ သက္ႀကီး သတိေမ့ေရာဂါနဲ႔ တျခား ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ား ျဖစ္ပြားမႈကေန ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အုိမီဂါ-၃ အဆီရဲ႕ ေနာက္ထပ္ အာနိသင္ တစ္ခုကေတာ့ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာအဆီကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာပါ။ အိုမီဂါ-၃ အဆီဓာတ္ပါဝင္တဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဆာဒင္းငါးနဲ႔ ဟာရင္းငါးေတြက ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီကို ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
၄။ အေစ့အဆန္မ်ား
သစ္ၾကားသီး ၁ ဒသမ ၅ ေအာင္စကို တစ္ပတ္ေျခာက္ရက္နဲ႔ တစ္လစားေပးတာက ကိုလက္စထေရာ စုစုေပါင္း ၅ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ၉ ဒသမ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးလိုပဲ ဗာဒံေစ့ကလည္း ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
၅။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းေစတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး ပါဝင္ပါတယ္။ အရီဇိုးနား တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက စြပ္ျပဳတ္ထဲကို ပဲခြက္တစ္ဝက္စာ ထည့္စားေပးတာက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အပါအဝင္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ အစားအစာေတြက အမွ်င္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝၿပီး အစားအစာကေန ကိုလက္စထေရာ စုပ္ယူမႈကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။
၆။ လက္ဖက္ရည္
လက္ဖက္ရည္က ကင္ဆာေရာဂါကို တြန္းလွန္ ကာကြယ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကိုပါ က်ဆင္းေစပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ကို သံုးပတ္ ေသာက္သံုးေပးပါက ေသြးတြင္းအဆီကို ၁ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသနေတြမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္က ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္ဆုိတဲ့ အခ်က္ကိုေတာ့ ဆက္လက္ သုေတသနျပဳ ရွာေဖြေနၾကပါတယ္။
၇။ ေခ်ာကလက္
အညိဳအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္က ေသြးတြင္းေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို တိုးပြားေစတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ေခ်ာကလက္အညိဳကို ၁၂ ပတ္ စားသံုးေပးပါက ေသြးတြင္း ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
၈။ မာဂ်ရင္း
ေထာပတ္ကို က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာဆုိၿပီး ယူဆထားၾကပါတယ္။ မာဂ်ရင္းက အပင္ကရတဲ့ စတီေရာနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကုိလက္စထေရာ စုပ္ယူမႈကိုေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ အပင္ကရတဲ့ စတီေရာကို စားသံုးေပးပါက ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ၃ ဒသမ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။
၉။ ဟင္းႏုနယ္
ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ ၾကက္ဥထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ လူတင္း အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ လူတင္းက ဇရာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ မ်က္ၾကည္လႊာ ပ်က္စီးမႈကို တားဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ဟင္းႏုနယ္ရြက္ ခြက္တစ္ဝက္ စားသံုးပါက ေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံမွာ ကိုလက္စထေရာေတြ စုၿပံဳတာကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၁၀။ ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးကေန ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ မျပည့္ဝဆီေတြ မ်ားစြာရရွိေစပါတယ္။ မျပည့္ဝဆီေတြက ေသြးတြင္းေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြ မ်ားေစၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္က ကိုလက္စထေရာ စုပ္ယူမႈကိုပါ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
၁၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴက ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္၊ ေသြးခဲတာကို ကာကြယ္ေပးတယ္၊ ေသြးေပါင္က်ဆင္းေစတယ္၊ ပိုးမႊားေတြ ဝင္ေရာက္တာကို တိုက္ထုတ္ေပးတယ္စတဲ့ အစြမ္းအာနိသင္ေတြ ျပည့္ဝေနပါတယ္။ ေသြးခဲတာကေန ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာနံရံေတြ ပ်က္စီးမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္ေစပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ႁမႊာကေန ေလးမႊာေလာက္ စားေပးပါ။
၁၂။ သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီက ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ မျပည့္ဝဆီျဖစ္ၿပီး ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဝမ္းဗုိက္က အဆီေတြကိုပါ ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
0 comments